2014. december 26., péntek

Boxing day

Bevallom őszintén, fogalmam sem volt mi a boxing day eredete, mely az angoloknál szokás. Nos, ahogy keresgéltem, kiderült ők sem tudják. Úgyhogy most álljon itt egy wikipediás szócikk, honnan eredhet ez az ünnep. 

FIGYELEM, SZÁRAZ ÉS UNALMAS LESZ!

"December 26. az úgynevezett Boxing day, a szó jelentése „dobozoló nap”. Az elnevezés eredetének számos változata van. Egyesek szerint a szolgák által a földesúrnak karácsonyt követően vitt fadobozra utal, mások szerint a templomi persely doboz alakjára, melynek tartalmát kar2ácsony másnapján hagyományosan szétosztottak a szegények között. Olyan elmélet is van, hogy az a karácsonyi ünnepeket követően a munkába való visszautazás előtti csomagolásra utal. Ezt mindig hétfőn szokták tartani, ha december 26. nem hétfőre esik, akkor eltolják.
Elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi."

Én azt hittem érdekesebb lesz, de valahogy nem mozgatta meg a fantáziámat. Azaz, hogy mégis, mert hát egy sportblogról lévén szó. Hiszen, ha egy focibuzinak megemlítjük a "boxing day" szót, elismerően megnyalja a szája szélét. Hiszen az angol Premier League-ben nincs megállás, és jön a foci dömping, a szezon leghajtósabb időszaka, a vízválasztás és még lehetne sorolni. A klubok két-három naponta játszanak egymással, most lehet szidni vagy magasztalni a menedzsert a rotálás szempontjából. És, hogy miért vízválasztó? Általában ezt a szakaszt jelölik ki maguknak a csapatok, hogy ha itt agyon nyerik magukat, akkor tavasszal már le lehet ereszteni. Ez persze nem így van, meg ezeket szeptemberben, októberben jelentik ki (most is megkérdezném őket erről, ha becsúszik egy vereség). Sokan úgy tartják, mint ha dupla pontokat adnának ezekért a találkozókért, és ha valaki első helyen fordul az új évben, onnan nyert ügye van. 

Az angol liga amúgy sem unalmas, ám így karácsonykor még jobban hajtanak, szóval egy Swansea - Aston Villa találkozót is simán el lehet adni rangadónak. Ilyenkor ez az egész világ Angliára figyel, hiszen semelyik más európai országban nincsen most bajnoki (kivéve mondjuk a skótokat). Bár pár hete értek véget az őszi megmérettetések, azért már mindenki fociínségben szenved, itt csillapíthatja vágyát. 

Sokan ellenzik amúgy, hogy ilyenkor is játszanak, elsősorban a külföldi menedzserek, hiszen ilyenkor mindenhol másutt pihenhetnek a labdarúgók, az edzők is a családjukkal vannak. Ez a fáradtság általában a nyári rendezvényeken csúcsosodik ki, ahol az angol válogatott rendszerint leszerepel. De ez a nap már hagyomány odakint és a nézők is élvezik.  A bejgli mérgezéshez pont jól is jön a kikapcsolódás, és azt se felejtsük el, hogy rá pár napra ismét forduló van, azért, hogy az új év első napján pedig borgőzösen üljünk le megint a tv elé.

Tehát idén is megkapjuk az ajándékainkat a Premier League-től, és ha már így "bedobozolták" nekünk, bontsuk ki és élvezzük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése