2014. december 19., péntek

Megy a szerecsenmosdatás

„A szövetségben szeretnénk ingyenes jogi segítséget nyújtani, de nem ez az egyetlen cél. A szakma megítélése itthon felettébb negatív, pedig nemrég egy továbbképzésen Joan Carrillo, a Videoton mestere is elmondta, hogy a magyar edzők alapvetően nem rosszabbak, mint portugál, spanyol vagy német társaik, egyszerűen a világban a sikeres futballnemzetek szakembereit keresik. Persze felvetődhet, miért nem képezünk világklasszisokat, de ez nem olyan egyszerű. Németországban például teljesen más a mentalitás, és az ideális infrastruktúra, gazdasági körülmények mellett sokkal könnyebb kinevelni a gyerekeket. Szerencsére itthon is történnek pozitív változások, de idő kell, mire beérnek.” - részlet a „A magyar edzők nem rosszabbak, mint a külföldiek” cikkből.

Szegény meg nem értett magyar edző zsenik... Egy perc néma csend. Pedig szívüket, lelküket beleadják, hogy épkézláb focistákat neveljenek ki, és ez a hála? Csak a fikázás, negatív kommentek. Pedig vannak eredmények, csak a hülye szurkoló nem veszi észre. Csúnya szurkoló világbajnokságot, Európa-bajnokságot, kupa tavaszt őszt remél. Csapjunk a szájukra, hogy merik!

Most ez komoly? Egy félmondatba kapaszkodva tömörülnének szövetségbe a magyar edzők? Mégis mit gondoltak? Joan Carrillo nem fog oda szarni, ahonnan az ételt kapja. De ő legalább rájött, hogy ebben a magyar posványban király lehet. Németországgal példálózni? Bassza meg, 2010-ben Szlovákia kijutott a VB-re. Pedig ott sem másak a körülmények, infrastruktúrák. Mégis van egy Hamsikuk. Dortmundban van az edzőközpontban rugófal, itthon nincs. De nem hiszem, hogy emiatt tartanak ott a plázakirályok ott ahol. Könyörgöm, harminc éve megy ez a nihil és ahelyett, hogy belátnák, hogy semmit nem tudunk felmutatni, még kikérjük magunknak. Nyilasiék és Détáriék idejében voltak infrastruktúrák? Nem, mégis képesek voltak valamit produkálni. Talán a gyerek korban nem az apuci pénzes fiát kéne a csapatba válogatni, hanem aki tehetségesebb (mert ők azok, akik egyszer megunják ezt és ott hagyják a focit, cserébe a botlábú gazdag csemete helyett). Egy válogatón a pályát kéne nézni, nem a parkolót, hogy melyik gyerek szüleinek van a legdrágább autója. 

Lothar Matthäust vagy Erwin Koemant emlegetni, akik szövetségi kapitányok voltak? Ki a tököm nevelte a kezük alá a magyar játékosokat? Abból a szarból főztek, amit kaptak. Ricardo Moniz? Lehet, hogy nem ért el kiugró eredményt, de megnézném Kiss Jóskát, hogy mikor hozna egy Leonardo szintű játékost Magyarországra. Paulo Sousat miért nem emlegetitek? Aki Europa Liga csoportkört játszott a Videotonnal, múlt héten meg kiejtette a Liverpoolt az Anfielden. Persze, mert őt is kiutáltátok, de majd most együtt szövetségben még jobbak lesztek. 

'86 óta semmi nem történt, ugyanazok az edzőink, ugyanaz a mentalitás, a világ meg szép lassan elhaladt mellettünk. De nem baj, mi csináljuk jól.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése