2014. november 7., péntek

Bazi nagy olasz lagzi, avagy mindig jövő héten.

„Egykor a német futball rettegett az olasztól, ma pont fordítva van. Micsoda csalódás a játékuk! A futball elment az olaszok mellett, mára semmi közük a modern labdarúgáshoz, kivált a játék sebességével nem tudnak mit kezdeni – tette hozzá Kahn a Bayern Roma felett aratott 2-0-s győzelme után.

Ezt a nyilatkozatot csak azért tettem be, mert ez is jól mutatja, hogy kis hazánk focija merre felé halad. Ugyanis miről lehet napok óta hallani? Marco Rossi, a Budapest Honvéd egykori olasz vezetőedzőjét több helyről is hívják a magyar klubcsapatok. Nem is lenne meglepő, hiszen anno egy szép bronzérmet összeszedett a kispestiekkel, igaz utána eladták alóla a csapatot és elküldték. Azért sem lehetne még meglepődni, mert egyre több klub alkalmaz olasz vezetőket (lásd Haladás), akik hozzák is a talján csiszolatlan gyémántokat vagy dobáloznak nagy nevekkel (Del Piero, Rocchi). Aztán vagy bejönnek, vagy nem. Andrea Mancini például csúnyán leszerepelt a honi sárdagasztásban is. Pedig az apja nem kis név volt a szakmában...

Kahn azért sem mondott újat nekünk, hiszen tényleg nem a fénykorát élik az olasz csapatok. Már eggyel kevesebben kvalifikálhatják magukat a BL-re is (a németeknél ugye eggyel többen). Mi magyarok meg most jutottunk el oda, hogy az olaszoktól kérünk segítséget. Félre értés ne essék, még így is fényévekkel vannak előttünk, de jobb lenne egy kicsit hosszabb távlatokban gondolkodni. Az itáliaiak meg már odáig jutottak, hogy szívesen jönnek országunkba dolgozni. 

De legalább jönnek. Havonta, kéthavonta megjelenik a Nemzeti Sporton egy cikk, hogy éppen hogy állnak klub nélküli légiósaink. Természetesen mindig napok, hetek választják el őket új csapatuktól. Már nyár eleje óta. Most is ez a helyzet, Hajnal a Ferencvárossal edz, Komant hívta a Diósgyőr, Némethnek meg visszautasíthatatlan ajánlatot tett az MTK. Menedzserük kijelentette, hogy akár alá is írhattak volna az NB I-be, de sportszakmailag csak is külföld jöhet szóba. Kérdezem én, melyik csapat akar ősz végén, de még a téli átigazolási időszak előtt játékost venni? Nyilván olyan is a csapat. Akkor tényleg megéri sportszakmailag? Ugyanúgy benne van a lehetőség, hogy idő előtt kirúgják őket. Akkor meg ugyanott tartanak, ahol a part szakad. 

Nem tisztem tanácsokat adni,-ki is vagyok én hozzá -de lehet, hogy derogál itthon játszani, mégis csak játékban lennének, és talán még valaki felfigyel rájuk külföldön. Könnyebb, mint DVD-vel a kézben kopogtatni a Salgótarjáni edzőpályáról jőve. 

Fotó: nso.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése