2016. február 3., szerda

Kína, Kína, de csodás!

Mi jut eszébe Kínáról egy magyarnak? Olcsó, silány minőségű ruhák, koppintott márkák, kifőzdék. Ám ma már korántsem van így. Persze, gagyi cuccot még mindig tudunk venni a piacon, de keleten elkezdtek fejlődni. Hogy mást ne mondjak, csak a telefon és tablet készülékeik simán versenybe szállnak a nyugati vetélytársaikkal. Manapság divat lett kiegészítőket, elektromos gépeket rendelni az interneten keresztül tőlük, mert jobban megéri, mint itthon a boltban. De az ember még így is felkapja a fejét, ha egy játékos odaigazol focizni. Na, nem Drogbara és társaira gondolok, akik túl vannak a zenitjükön és pénzt keresni mennek Kínába. 

Mert jött a téli átigazolási időszak és rögtön három játékos repült keletre, hogy megszedje magát. Erre nem lehet mást írni, hiszen ereje teljében lévő focisták nem adják így alá. Ezzel nem lebecsülni akarom az ottani futballt, de azért még mindig Európában játszani a presztízs. Gervinho igaz, hogy nem sok sót evett meg a nagyobb ligákban, de még mindig csak 28 éves. Ramires szintén ugyanennyi idős, de ő mégis csak a Chelseat hagyta ott a Jiangsu Sainty kedvéért. És akkor jött az átigazolási időszak vége, amikor Falcao nem tudott visszaigazolni az Atlético Madridba, mert nem tudott Jackson Martínez Kínába igazolni az utolsó pillanatban. De semmi baj, ott február 26-ig még van idő, Falcao ott is kiköthet. Majd a mai hír szerint Martínez végül eligazolt. 29 éves, évekkel ezelőtt sorba álltak érte a kérők, a Portoban ontotta a gólokat, nem ezt a pályafutást jósolták neki. De ő választotta. Erre szokták mondani, hogy mindig van az a pénz, amiért az ember haja korpásodik. Szerencsére Nani hajkoronája rendben van, még ha az asszony ezzel nem ért egyet. Ő ugyanis maradni szeretett volna a Fenerbahcenál, hogy török bajnok legyen és nem fogadta el a mesés keleti ajánlatot. Az asszony erre berágott és hazaköltözött Portugáliába a gyerekkel. 

Most már csak reménykedhetünk, hogy ezek az idő előtti Kínába igazolások megszűnnek és nem marad tendencia. Persze erre mondhatjuk, hogy így legalább kiderül ki az igazi zsoldos és nem kár értük. Természetesen ez az írás nem azért született, hogy szakmázzak egyet, hanem aggodalmamat akartam kifejezni, merre tart a mai labdarúgás.

És most álljon itt egy lista, kik azok a hírességek, akik megfordultak Kínában, illetve még mindig ott vannak: Huszti, Drogba, Kanouté, Keita, Ramires, Gervinho, J. Martínez, Paulinho, Mbia, Demba Ba, Tim Cahill, Tigana, Felipe Scolari, Marcello Lippi, Sven-Göran Eriksson. A lista persze nem teljes. 

Fotó: Action Images

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése