2020. május 27., szerda

Interjú Szálas Zoltánnal

Lehetőségem akadt, hogy egy kisebb interjút készítsek Szálas Zoltánnal, aki a Southampton Clubnál dolgozik, mint Executive Head Chef (konyhaigazgató). Zoli nagyon rendes volt és vállalta, hogy válaszol a kérdéseimre, mellyel egy kicsit közelebb hozta hozzám szeretett klubomat így. Sok érdekesség elhangzik, remélem ti is élvezitek majd az olvasása közben.

- Mikor és hogyan kerültél a klubhoz?

- 2016-ban kerültem a csapathoz, mint szabadúszó szakács, keresve a következő lépcsőt a karrieremben.

- Miből áll a feladatod?

- Az egész stadion vendéglátós egységeiért én felelek, a x15 streetfood kisbüfétől az elite fine dining-ig, kb 8000 főt szolgalunk ki összesen egy meccs napon. Természetesen a Stadion nem alszik hétköznap sem.100 fős állófogadásoktól egészen az 500 fős gála vacsoráig mindenre van lehetőség, sok konferencia teremmel vagyunk ellátva, amivel szinte minden vendég kívánságait valóra tudjuk váltani. Ezek mellett a médiával is foglalkoznom kell, filmezések/fotózásokat szervez a cég média osztálya, ami a legnagyobb kihívás volt, mert én nem vagyok az a tipikus szereplő alkat, eltartott egy darabig, míg elmúlt a lámpalázam😊

- Van-e különbség az eddigi munkáidhoz képest?

- A Saints csapatnál értem el az eddigi legmagasabb pozíciómat az angol pályafutásom során. Előtte voltam konyha főnök a helyi díjnyertes színházban is, 4 évig tanítottam ételkészítést és rendezvényszervezést a southamptoni középiskolában, de jobbára hotelekben és éttermekben dolgoztam előtte 3 Rosette-es minősítésben, ahol volt alkalmam találkozni is kiszolgálni film legendákat, is mint pl. Evan McGregor-t es Colin Farrel-t.

- Szoktál-e találkozni játékossal vagy stábtaggal? Van-e kedvenc ételük?

- A játékosokra van egy külön “performance chef” konyha főnököm, akinek a dolga, hogy minden igényüket kielégítse, mármint az étkezés szempontjából😊Rendszeresen értekezem vele, hogy átnézzük a menüket ahol a club dietetikusa is jelen van, mivel előfordul, hogy sok játékosnak külön ételt kell készíteni, mert, lehet hogy magas proteint, kevés szénhidrátot vagy pont az ellenkezőjét kell bevinniük hogy a legjobb formában legyenek a meccsekre vagy az edzésre. Sok játékossal tartom a kapcsolatot, de akivel a legtöbbször beszélek, az Franny Benali, ex Saints játékos. Mivel ő a club amabassadora, rendszeresen szoktunk értekezni, hogy segítsem a munkáját es mellette a focin kívül van meg egy közös témánk is, a triatlon.

- Milyennek írnád le a meccsnapot a Saints Barban?

- Meccsnapokon, amint kinyílnak az ajtók és beözönlik 35000 szurkoló, ilyenkor tudok visszalépni. 25 szakácsom van jelen a clubban, akik az összes teremért felelnek, nekem csak az a dolgom hogy minden gördülékeny legyen. Folyamatosan rádió kapcsolatban vagyok a vezető szakácsaimmal, ha esetleg támogatás kell nekik, án mindig ott vagyok. Ha rádióm csendes, ilyenkor szoktam a szokásos sétámat végrehajtani az egész clubban, a vendégekkel beszélgetek a menü választékról, véleményükről es természetesen a fociról is, de az utóbbival diplomatikusan kell eljárnom. A Saints-bar képes több, mint 500 fő befogadására ahol modern street-food választék áll rendelkezésére a szurkolóknak. 3-4 féle menüt szoktunk ajánlani, ázsiai, angol, keleti vagy akármilyen más ételsor, ami trendi, többek között a magyar konyhával is bepróbálkoztam főleg a gulyással, aminek nagy sikere volt.

- A szurkolókkal milyen a kapcsolatod?

- A médiának köszönhetően sokan ismernek, meccsnapokon sokszor előfordult, hogy szurkolók, előre köszönnek vagy messziről integetnek, mintha régi cimborák lennénk. Ilyenkor szoktam leragadni egy-két fanatikussal, hogy megvitassuk, mit szeretnének látni az étlapon legközelebb es természetesen a véleménynyilvánítás arról, hogy mi lenne a legjobb a csapatnak. Úgy érzem fontos, hogy odafigyeljünk a szurkolókra, mivel nélkülük mi sem lennénk itt. Nem szabad elfelejteni, hogy kiért játszik a csapat.

- Hogy érzed magad a klubnál?

- Hát mit ne mondjak, amióta megkaptam a vezető pozíciót eléggé elfoglalt vagyok. Nagyon magasak az elvárások, sokszor tegnapra kell kész lenni a menükkel, prezentációval vagy éppen döntést hozni egy új beszállítóval, de ez a pozíció evvel jár. Élvezem a kihívásokat, amit nap, mint nap teljesíteni kell főleg, hogy így szakmailag is fejlődöm.

- Mik a terveid a karrieredben?

- Úgy gondolom, hogy ha valaki sikeres akar lenni, muszáj, hogy kitűzzön egy rövid távú és egy hosszú távú tervet, amik támogatják egymást. Jelenleg a clubnál akarok tovább fejlődni, sok project van készülőben, amivel sokat gyarapodhat a tudásom is. Mivel nagy hangsúlyt fektetek nem csak a csapatnak, hanem a saját étrendemnek is, a hosszú távú tervem hogy személyes szakácsa legyek több profi sportolóknak, támogatva őket a legjobb minőségű ételekkel hogy mindig a legjobb formájukban legyenek.

- Van kötődésed a sporthoz?

- Azt hiszem a sport az egyetlen karos szenvedélyem😊 Pesti gyerekkent nőttem fel, amikor a KSI bokszolója voltam úgy 7 évig a híres Szakos Józsi bácsi vezetése alatt. A sport szerintem az egyik legfontosabb dolog az életben, amit minden gyereknek muszáj, rendszeresen űznie. Fegyelmet, tiszteletet és kitartást tanít, ami sajnálatos módon a legtöbb mai fiatalból hiányzik. Jelenleg aktívan triatlonozom, Ironman versenyekre járok és próbálkozom a Világkupa qualifikációval, hogy eljussak Kona-ra Hawaii-on. Természetesen a munkámból adódóan rendszeresen követem az angol foci eseményeket is.

- Hogyan jellemeznéd Southamptont, mint város?

- Lassan 14 éve élek itt, voltam rövid ideig más helyeken Angliában, de valahogy itt tetszett a legjobban. A város sokat tud adni más vidéki városokhoz képest. Rengeteg lehetőség van vásárlásra, az óceánjáró luxus hajók többsége ide fut be. Repterek sincsenek messze, Bournemouth 30 perc autóval, Gatwick 1.5 óra, de a városnak van saját reptere is, de csak helyi járatokra érdemes használni.

Mivel délen vagyunk idelent a legjobb az időjárás egész Angliában. Persze itt is kapunk rendszeresen a híres angol esőből, de havazás szinte abszolút nincs és a nyarak is elég melegek, jelenleg 27c fok van. A legjobb az egész helységben az aktív lehetőségek. Közel van a tenger, legközelebbi part 10 percre van a házamtól es itt a New Forest is, a nemzeti park erdő. Sokat lehet sétálni, vadakat figyelni es remek hely a futó vagy bringás edzésekhez is.

De mint a régi mondás, mindenhol jó, de legjobb otthon….




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése